Jonas - Barista
Jonas - Barista
Jonas, barista maar aanvankelijk gediplomeerd orthopedagoog, koos uiteindelijk voor echte, weliswaar korte, maar aangename contacten. En hoe kan dat beter dan met zijn zelfgemaakte koffie. Jonas is dan ook elke vrijdag terug te vinden op de vrijdagmarkt, achter zijn kraampje.

"Wie ben ik? Ik ben Jonas! ‘bakkie’ voor de vrienden. Ik heb een koffiekraam, waarmee ik twee dagen in de week op de markt sta. Ik verkoop dan koffie en babbel met mensen. Ik leer zo ook van de mensen en de drie andere dagen in de week ben ik fietskoerier voor take away. Bij Take Away ben ik ook vakbondsdélégué." "Hoe ben ik aan deze job begonnen? Dat is een heel lang verhaal, maar laat ik het toch vertellen. Ik ben afgestudeerd in 2016 als orthopedagoog. Ik was toen nog niet klaar om te gaan werken. Daarom heb ik rondgereisd: Amerika, Azië, Afrika met als idee dat wanneer ik terugkom ik zou weten wat ik wou doen met mijn leven. Dat was dus niet waar. Ik heb toen een advertentie gemaakt binnen een groep dat ik een flexibele job zocht. Nespresso nam toen contact met me op. En zo is mijn liefde voor koffie ontstaan."
Het verschil tussen capsules en koffiebonen maken toch een verschil in het maken van koffie, merkte Jonas al snel op. En zo ontstond een nieuw avontuur.
"Ik vind het contact met mensen altijd al heel leuk en ik wou daar iets mee verder doen. Ik kwam dan op het idee om een bakfiets te maken met een mobiele koffie-installatie. De markt werd dan een idee. Ik ben vier jaar geleden begonnen op de markt van Ledeberg, later kwam de Vrijdagmarkt erbij. Het fijne aan deze job zijn de verbindende kleine momenten, die mensen met elkaar hebben voor mijn koffiekraam. Ook de kleine dingen die je leert van de mensen. Want op een dag heb je 30/40 ontmoetingen. Het gebeurt ook weleens dat ik heel lange gesprekken met klanten heb. Daar haal je veel energie uit."
Bij een koffiebedrijfje komt er heel veel bij kijken. Het vraagt organisatie en veel flexibiliteit om financieel rond te komen. Al beleeft Jonas er veel plezier aan.
"Het is natuurlijk koffie maken. Gelukkig is er veel variatie, zowel in de soorten koffie als het zetten op zich. Sommige taken zijn natuurlijk vaste koek. De machine schoonmaken, en het opbouwen en afbouwen van je mobiele installatie."