(0)

Selecteer Regio

Fernand Léger

Schoonheid alom

BOZAR brengt met een grote retrospectieve hulde aan een van de bekendste moderne kunstenaars. In het thematische parcours komen alle facetten van Fernand Légers werk en persoonlijkheid aan bod dankzij een 100-tal werken en een ruime selectie aan archiefmateriaal.


Kubisme

Fernand Léger was kroongetuige van een bijzonder periode in de geschiedenis en maakte de opkomst van de stedelijke en industriële samenleving van nabij mee, wat hem sterk inspireerde: "Het schone is geen aparte, hiërarchische categorie. Schoonheid is overal, in de orde van een reeks kookpannen tegen een witte keukenmuur net zo goed als in een museum." Met deze quote haalde Léger de hiërarchie tussen de ‘Schone Kunsten’ en het alledaagse onderuit. In zijn werk duiken dan ook regelmatig stadsbeelden op met zijn kenmerkende mens-machinespubliciteitstypografie, en ingenieuze buis- en radarwerken. Zijn beeldtaal van grote kleur- en vormcontrasten drukt de dynamiek uit van een maatschappij in volle bloei. Zijn kunst leest als een lofzang op het leven van de gewone mens. Léger wilde moderne kunst creëren die toegankelijk is voor iedereen. Vanuit deze overtuiging engageerde hij zich vanaf de jaren ’30 voor sociale vooruitgang.

De Franse kunstenaar Fernand Léger (1881-1955) is een van de bekendste figuren van de moderne kunst. Hij startte zijn carrière aanvankelijk als leerling-architect in Normandië, om zich daarna op schilderen toe te leggen. Hij ontwikkelde zijn eigen interpretatie van het kubisme nadat hij aan het begin van de 20e eeuw in Parijs het werk van Cézanne leerde kennen.

De tentoonstelling belicht hoe Fernand Leger de schilderkunst vernieuwde door inspiratie te putten uit het dagelijkse leven en door linken te leggen naar andere kunstdisciplines zoals poëzie, film, podiumkunsten en architectuur. Van 9 februari tot 3 juni 2018. Deze ambitieuze overzichtstentoonstelling komt exact 80 jaar na de grote tentoonstelling die de schilder zelf organiseerde in het Paleis voor Schone Kunsten in 1938. De laatste retrospectieve van Léger in België was in 1956, ook in het Paleis voor Schone Kunsten.

 

Constante zoektocht naar vernieuwing

Fernand Léger. Schoonheid alom traceert het volledige parcours van de kunstenaar en blikt terug op vijftig jaar creativiteit. Het parcours met zo’n 100 kunstwerken is opgebouwd uit zes hoofdstukken (Snelheid & machines, Poëzie, Cinema, Circus & dans, Architectuur, Politiek engagement). Blikvanger in de eerste zaal is ongetwijfeld het monumentale schilderij Le Transport des forces (1937), dat maar liefst 8 meter breed is.

De tentoonstelling belicht op een originele manier hoe de kunstenaar de schilderkunst heruitvond, geïnspireerd door de wereld om zich heen en door constante uitwisseling met verschillende kunstdisciplines. Léger haalde de schilderkunst letterlijk uit haar kader en palmde ook het beeldscherm, het podium en zelfs de muren van de stad in. In zijn constante zoektocht naar vernieuwing waagde hij zich aan de meest uiteenlopende kunstvormen, van prentenboeken over balletdecors en muurschilderingen tot experimentele films. Omgekeerd sijpelden al deze invloeden zijn schilderkunst binnen.

Fernand Léger, Les Constructeurs (état définitif), 1950, Musée national Fernand Léger, Biot; © Photo RMN-Grand Palais (Musée Fernand Léger)/Gérard Blot; © SABAM Belgium 2018

Fernand Léger, Le mécanicien, 1918, Centre Pompidou, Paris – Musée national d’art moderne/Centre de création industrielle Dépôt LaM. Lille Métropole Musée d’art moderne d’art contemporain et d’art brut, Villeneuve-d’Ascq © Photo Philip Bernard; © SABAM Belgium 2018

Bovenaan dit artikel: Fernand Léger, Les Loisirs-Hommage à Louis David, 1948 – 1949, Huile sur toile, 154 x 185 cm, Achat de l’Etat, 1950, Attribution, 1950, numéro d’inventaire: AM 2992 BIS P; Collection Centre Pompidou, Paris - Musée national d’art moderne - Centre de création industrielle; © Centre Pompidou, MNAM-CCI/Jean-François Tomasian/Dist. RMN-GP; © SABAM Belgium 2018

Te winnen!

We hebben 5 duotickets te geef voor wie het antwoord weet op de vraag welke eigen interpretatie van welke kunststroming hij mee vorm gaf nadat hij aan het begin van de 20e eeuw het werk van Cézanne leerde kennen?

Win vrijkaarten voor de expo Fernand LegerVelden met een * zijn verplicht

Info & tickets

BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten Ravensteinstraat 23 1000 Brussel. Van 9 februari tot 3 juni 2018.

Info & tickets: € 16 (kortingen op www.bozar.be) +32 (0)2 507 82 00

 

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81

Andere sites

Terug Top