(0)

Selecteer Regio

Wat had je die dag aan?

De tentoonstelling die de vooroordelen betreffende verkrachting vernietigt

De dienst Preventie van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek in partnerschap met de Universiteit van Kansas (VS) nodigt u uit op de tentoonstelling “Wat had je die dag aan?”, voorgesteld voor de eerste keer in Europa, van 8 tot 20 januari.


Het promoten van de sensibilisering voor seksueel geweld

1 Belg op 5 meent dat verkrachting te rechtvaardigen valt “onder invloed van drank of drugs” en 16% meent dat verkrachting niet problematisch is wanneer het slachtoffer verleidelijk gekleed is. 14% vindt verkrachting aanvaardbaar indien het slachtoffer zich niet uitdrukkelijk verdedigt of niet duidelijk nee zegt en 46% van de Belgen (man of vrouw) zijn of zullen slachtoffer worden van “erg” seksueel geweld tijdens hun leven.

1 op de 5 vrouwen in de wereld zal tijdens haar leven slachtoffer worden van verkrachting of een poging tot verkrachting.

“Wat had je die dag aan?” Een te vaak gestelde vraag aan de slachtoffers van seksuele agressie. Een vraag die berust op de mythe van de verantwoordelijkheid van het slachtoffer en het onderliggende idee dat de agressie niet zou plaatsgevonden hebben indien het slachtoffer minder uitdagende kledij droeg.

De voornaamste doelstelling van deze tentoonstelling is het promoten van de sensibilisering voor seksueel geweld, maar ook het bestrijden van de praktijk van verkrachting. Dit brengt een verschuiving van de verantwoordelijkheid met zich mee. Er wordt dan gehanteerd voor het idee dat verkrachting onvermijdelijk is want deze zou het resultaat zij van een oncontroleerbare drang bij mannen, dus een goed excuus voor de verkrachter en zelfs een verzachtende omstandigheid.

Dit idee veronderstelt dat het vrouwelijke slachtoffer voor een deel verantwoordelijk is want ze zou de aanval uitgelokt hebben door risicovol gedrag.

De tentoonstelling toont een tiental verhalen over seksueel geweld evenals de kledij die de slachtoffers droegen op het moment van de agressie. De bezoekers kunnen zich herkennen in de totaal banale outfits van de slachtoffers. En zich dus vragen stellen bij de werkelijke gevolgen van een outfit om de risico’s op seksueel geweld te beperken.

Via de tentoonstelling begrijpen we dat seksueel geweld een daad van controle en macht is. Seksueel geweld gebeurt nooit door de kleren van een persoon; de enige reden waarom het gebeurt is omdat een persoon een andere persoon aanvalt.

Info

Van maandag 8 januari tot zaterdag 20 januari 2018, van maandag tot donderdag en op zaterdag van 10u tot 18u, gratis toegang

In het Gemeenschapscentrum Maritiem, Vandenboogaerdestraat 93 - 1080 Sint-Jans-Molenbeek (metro Ribaucourt / bussen 89, 14, 13)

Contact voor het publiek: dgoossens@molenbeek.irisnet.be - 02 422 06 40

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81

Andere sites

Terug Top