(0)

Selecteer Regio

Antwerpen à la carte

‘Antwerpen à la carte’ is een tentoonstelling in het MAS waarin de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen uit de doeken wordt gedaan. Ontdek hoe steden door de eeuwen heen een steeds groeiende groep inwoners voeden.


Met deze expo serveert het MAS, het Museum Aan de Stroom te Antwerpen, de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Ontdek hoe steden door de eeuwen heen een steeds groeiende groep inwoners voeden.

Hongerige monden

Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500.000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar dagelijks in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden? 

Wie eet wat?

De expo legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze ons? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken nog op een keuken uit pakweg de middeleeuwen of de achttiende eeuw? En waar blijven we nu met al het afval of de overschotten? 

Voedsel vormt de stad

Volg het spoor van voedsel in de stad en ontdek hoe ons eten ook de kaart ervan bepaalt. Flaneer langs markten en supermarkten, kijk binnen in herbergen, cafés en restaurants, laat u verrassen door geur- en kunstinstallaties. Lik uw vingers af bij zestiende eeuwse recepten in een eigentijds jasje. Gluur binnen in oude keukens vol zeldzaam keukengerei. En ontdek aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders en hedendaagse fotografie hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Kortom, een vitale expo die al uw zintuigen prikkelt. 

Catalogus, randactiviteiten en toegang

Bij deze tentoonstelling hoort vanzelfsprekend een catalogus: 'Antwerpen à la carte', van de middeleeuwen tot vandaag is van de hand van Leen Beyers, Ilja Van Damme, Yves Segers, Peter Scholliers, en anderen. Uitgegeven bij BAi voor het MAS en verkrijgbaar in de museumwinkel voor de prijs van €35. Aansluitend aan de tentoonstelling kan je een ook individueel een busrit door de Antwerpse haven reserveren. Een interactieve en toegankelijke multimediale haventour achter de schermen van de Antwerpse haven. Je maakt onderweg kennis met Danny de dokwerker en ontdekt de verhalen achter de suiker, koffie en bananen in de Antwerpse haven. Boek je tour via Antwerp Port Tours. (www.antwerpporttours.com)

Regelmatig neemt een gids je op zondag mee op ontdekkingstocht door het MAS. De gids begeleidt je elke keer de groep door een andere zaal. De ontdekkingstocht is op de meeste zondagen en start om 11 uur, kijk er wel even de website van het MAS op na omdat je steeds individueel dient te reserveren. Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 à 2 uur en kost €15 (toegangsticket + gids). Alle info: http://www.mas.be/nl/activiteit/rondleiding-op-zondag

MAS | Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen / Open elke dag van 10 tot 17 uur. Een gewoon toegangsticket koop aan al aan: €5 aan volle prijs, €3 voor +65 jaar, €3 voor 12 tot 25 jaar en onder 12 jaar gratis

tel. +32 3 338 44 00 / mas@stad.antwerpen.be

Terug Top